Main

Blog | 02 Jun 2021

DE VOORDELEN VAN EEN NIEUWE BROUWZAAL

CH OVDG 80 Groot

Tradities moeten bewaard, gekoesterd en verdergezet worden. Maar traditie en innovatie gaan perfect samen in één en dezelfde zin in de brouwerswereld. “Stilstaan is achteruitgaan”, wordt wel eens gezegd. Wie het ambacht en de kennis van het verleden wil eren én klaar wil staan voor de uitdagingen van morgen, moet innoveren.

Brouwerij Omer Vander Ghinste heeft grote ambities om te blijven groeien. We kijken niet enkel nostalgisch naar het rijke verleden van onze familiebrouwerij, maar ook naar de toekomst. En inzetten op de toekomst, betekent investeren in nieuwe apparatuur, technologie en kennis.

De oude brouwzaal

In 2018 werd de nieuwe brouwzaal in gebruik genomen. De vorige ‘Oude Brouwzaal’, gebouwd in 1947, had een capaciteit van 90.000 hectoliter. Deze brouwzaal werd in 2018 met de intrede van de nieuwe brouwzaal op inactief gezet en maakt nu deel uit van ons vernieuwd Visitor Center, dat je kan bezoeken met een gids.

IMG 8290 square 2

De Oude Brouwzaal bestond uit koperen brouwketels die de laatste actieve jaren reeds geautomatiseerd operatief waren. Deze authentieke ketels vergden echter vrij veel manuele handelingen en hadden verschillende beperkingen. Elke batch werd individueel gebrouwen elke 8 uren, met 3 brouwsels in een dag in totaal. Om de capaciteit volledig te kunnen benutten, moest er ’s nachts ook gebrouwen worden.

De Nieuwe Brouwzaal

CH OVDG 22 2 square

De nieuwe brouwzaal heeft een maximum capaciteit van 180.000 hectoliter. De brouwzaal is volledig geautomatiseerd en kan flexibeler ingezet worden dan de oude koperen brouwketels. 5 brouwsels in een tijdspanne van 18 uren betekent een snellere doorlooptijd, met een hoger rendement als gevolg. Daarnaast zorgt de nieuwe installatie voor een lagere hittebelasting, minder stroomverbruik en minder waterverbruik.

Door de automatisatie van de ketels kunnen onze meesterbrouwers het brouwproces nauwkeuriger sturen en controleren. Als resultaat krijg je bier met een algemene betere smaak en consistentere smaakstabiliteit.

Het brouwproces - next level

Wat zijn nu de voordelen van de nieuwe manier van brouwen t.o.v. de oude? We overlopen ze hier even per fase van het brouwproces.

Schrootmolen

Het gerstemout wordt nu in een natte schrootmolen geschroot (voordien een ‘droge schrootmolen’).

Voordelen:

 • Minder stofvorming
 • Homogeen beslag in de maïschketel met correcte temperatuur en waterverhouding
 • Beter filterbed voor de wortfiltratie in de filterkuip.
45 web
Maïschketel

De nieuwe maïschketel bevat een roerwerk met twee stoommantels, die zorgen voor een groter verwarmingsoppervlak en een goede warmteoverdracht.

Voordelen:

 • Werken op lagere stoomdrukken = minder verlies van warmte
 • Het beslag kan sneller & homogener opgewarmd en geroerd worden
IMG 4643 medium
Filterkuip

We gebruiken een traditionele filterkuip maar met een groter volume én volledig geautomatiseerd.

Voordelen:

 • Het brouwproces kan perfect gestuurd worden
 • De nieuwe filterkuip kan een grotere belasting aan. Dat wil zeggen dat we bieren kunnen brouwen met meer mout.
 • Het draf wordt rechtstreeks in een drafsilo geblazen. Vroeger werd dit verzameld in een container.
Filterkuip

Kookketel

De nieuwe kookketel is state-of-the-art en is uitgerust met een externe koker en recupereert energie die vrijkomt tijdens het brouwproces.

Voordelen:

 • Lagere verdampingspercentages = minder stoomverbruik = energiebesparing.
 • Minder hittebelasting door lagere kooktemperaturen
 • De schuimvorming tijdens het kookproces kan onderdrukt worden
 • Warmterecuperatie
Kookketel

Hop-doseervaten

Hop werd vroeger via een mangat manueel toegevoegd aan de wort via de kookketel. Nu wordt de hop automatisch via 3 hop-doseervaten toegevoegd.

Voordelen:

 • Veiliger
 • Automatische toevoeging op de juiste tijdstippen
MK 6896 2 v2

Zin om de nieuwe en oude brouwzaal met eigen ogen te zien? Bezoek de brouwerij!

Tijdens een bezoek met rondleiding aan onze brouwerij kom je alles over het brouwproces van onze bieren te weten. Ontdek al onze geheime pareltjes in de brouwerij en wordt meegenomen in een unieke ervaring onder leiding van een professionele gids. Uiteraard kan je jouw lievelingsbier proeven op het einde van de tour. Dit bezoek is een tripje naar het mooie Bellegem zeker waard.

Omer Jean Vander Ghinste
DSC 8070 Omer selected HR 2 1

BECOME A MEMBER OF THE OMER. FAMILY