Main

Blog | 21 mei 2021

Het nut van hop in bier

MK 5924 edit2

Wat is hop?

Hop (Latijns: Humulus Lupulus) is een plantensoort uit de hennepfamilie. Hop is een klimplant die aan de hand van een dradenstelsel tot 10 meter hoog kan groeien. Enkel de vrouwelijke plant speelt een rol in het brouwproces van bier. De hopbellen in de vrouwelijke hopplant bevatten alfazuren en etherische oliën die dienst doen als smaakmakers.

Hop start in het voorjaar met groeien. De hopbellen beginnen vanaf augustus te groeien en zijn klaar om geoogst te worden in september. Als test om te weten of de hop rijp is, wrijft men de hopbel op en neer tussen de vingers. Als dat aanvoelt en knispert als papier, is dat een eerste goed signaal. Vervolgens knijpt de hopboer in de bel. Als de hopbel terugveert, dan is de kans groot dat de hop rijp genoeg is om te plukken. Daarnaast zal een rijke hopbel een bierachtige geur hebben. Ruikt deze eerder grassig, dan is de kans groot dat de hop nog niet rijp genoeg is om te oogsten.

MK 3970 2 v2

Functie van hop

Hop werd oorspronkelijk aan bier toegevoegd om de houdbaarheid van het brouwsel aanzienlijk te verlengen, met de toevallige uitvinding van de IPA als gevolg. Hop bevat humulon en lupulon: stoffen die een krachtige antibacteriële werking hebben en het bier beschermen tegen oxidatie.

De hoppen die gebruikt worden om OMER. Traditional Blond te brouwen, geven een fijne bitterheid af. Naast gerstemout zorgt ook hop voor de stabiliteit van de schuimkraag van het bier. Dat stabiliteitseffect verkrijgt men door de zuren in de hop te koken.

MK 6896 2 v2

Voor OMER. Traditional Blond kozen onze meesterbrouwers voor 3 aromatische hopsoorten uit Tjechië, Slovenië en Duitsland.

Twee van deze drie hoppen zijn de traditionele ‘signature’ hoppen die al jaren door Brouwerij Omer Vander Ghinste gebruikt worden, en geven een specifieke lichte bitterheid af.

Een derde hopsoort gebruiken onze meesterbrouwers voor ‘late hopping‘. Bij late hopping voegt men hop tegen het einde van de kooktijd toe aan het brouwsel. Deze edele hop zorgt voor lichte citrusaroma’s die kenmerkend zijn voor OMER. Traditional Blond. Het aroma van de hop is afkomstig van de lupuline: een harsige substantie die zich tussen de blaadjes van de hopbellen bevindt.

MK 5929 v2

De perfecte combo

De gewogen combinatie van het gerstemout uit de Loirestreek, de speciale gist en de zorgvuldig geselecteerde hoppen, brengt een verfijnd degustatiebier tot stand van 8% alcohol met een volle smaak en een licht bittere afdronk. Proost!

IMG 0841 001 Large
Glasraam Omer Vander Ghinste

WORD LID VAN DE OMER. FAMILIE