Main
Het nut van de schuimkraag
Een bier zonder schuimkraag? De gemiddelde Belg trekt al gauw z’n wenkbrauwen op bij dit verschijnsel, want een bier zonder schuimkraag, kan je dat wel bier noemen?
Het ontstaan van de schuimkraag
Zonder heel technisch in detail te treden, is het toch interessant om het even te hebben over het ontstaan van de schuimkraag. Dit gebeurt namelijk bij het gistingsproces van het bier. Tijdens het brouwproces worden de suikers en de fijnste eiwitten (afkomstig uit het gerstemout) als het ware opgegeten door de gist, waardoor koolzuur en alcohol ontstaan. De middelgrote eiwitten blijven aanwezig in het bier. Het zijn deze eiwitten die samen met de koolzuurbellen zo belangrijk zijn voor de schuimvorming van het bier.
Onderweg naar de oppervlakte pikken de koolzuurbellen de middelgrote eiwitten op. Er ontstaat vervolgens een stevige beschermlaag rondom het koolzuurbelletje. De koolzuurbellen en hun beschermlagen in een hoge concentratie bij elkaar, noemen we de schuimkraag.
De functie van de schuimkraag
Het schuim ligt als een soort afsluitend deken over het bier heen. De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Wanneer een speciaalbier in aanraking komt met de open lucht, dan gaat het bier oxideren. Op dat moment zal zuurstof de smaak en geur van jouw bier aantasten. Geoxideerd bier herken je aan de minder verfrissende aroma’s van karton en oud papier. En dat willen we uiteraard ten sterkste vermijden.
De stevigheid van een schuimkraag is van groot belang. Je wilt graag dat de witte deken wat langer op je bier blijft liggen. Want hoe langer de schuimkraag aanwezig is, hoe langer de aroma’s van het bier bewaard worden en de ultieme smaakbeleving gegarandeerd kan worden.
Schuim kan ook wat vertellen over de kwaliteiten van de brouwer. Heb je bijvoorbeeld een speciaalbier met een zeer onregelmatige schuimkraag met grote en kleine bellen, dan heeft de brouwer zeer waarschijnlijk het brouwproces niet optimaal onder controle.
Tips van Omer
Nu je al deze info gelezen en verwerkt hebt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je de perfecte schuimkraag kan bekomen wanneer je de volgende keer een flesje OMER. Traditional Blond inschenkt.
- Zorg ervoor dat het flesje rechtopstaand gekoeld is aan een temperatuur van ongeveer 4-6° C. Een warm bier geeft een minder mooie schuimkraag als bijproduct.
- Gebruik het juiste glas! Een speciaalbier in een pilsglas uitschenken, zal niet voor het gewenste resultaat zorgen. Het OMER. Traditional Blond glas is tulpvormig gemaakt met een reden. Deze vorm zorgt ervoor dat de schuimkraag perfect tot z’n recht komt en de aroma’s in het bier het best bewaard worden.
- Zet jouw bierglazen NOOIT in de vaatwasser! De vaatwastabletten zijn vaak te agressief en ware killers voor de schuimkraag. Daarnaast stop je vast nog vuile borden en bestek samen met jouw glazen in de vaatwasser. De etensresten vliegen rond in de machine waarbij de vettigheid zich hecht aan jouw bierglas. Na verloop van tijd krijgt jouw bierglas een doffe witte aanslag en verdwijnt het logo. Zonde!
- Zorg voor een proper en vetvrij glas. Gebruik een goede detergent, speciaal voor het wassen van bierglazen zoals Becharein. Dit middel helpt om de schuimkraag stabiel te houden. Grote gaten en/of bellen in de schuimkraag duiden op een slecht gekuist glas. Gebruik bij voorkeur een synthetische doek om het glas af te drogen.
- OMER. schenk je in een droog glas. Een speciaalbierglas moet je niet nat maken voor gebruik.
- Proper en droog glas? Tijd om het bier uit te schenken. Houd het glas in een hoek van 45° en schenk het flesje langzaam in tegen de rand van het glas. Eens het glas half gevuld, beweeg je het langzaam rechtop om zo de gewenste schuimkraag te bekomen – 1 à 2 cm van de bovenrand. Het uitschenken doe je in een constante rustige beweging, zonder te ‘klokken’. Laat 1 cm bier (gistfond) over in de fles. Schuim nooit een speciaalbier af.
Video
WORD LID VAN DE OMER. FAMILIE
WORD LID VAN DE OMER. FAMILIE
Laat hier uw gegevens achter om u in te schrijven op de maandelijkse OMER. nieuwsbrief.