Main

Blog | 27 mei 2021

De kracht van gist

Brouwproces 00 01 04 23 Still017

De gist van OMER.

Gist is de grondstof die de grootste impact heeft op de smaak van bier en kan beschouwd worden als hét belangrijkste onderdeel van het brouwsel.

Elke giststam heeft een eigen karakter, aroma en smaak en zal dus ook een eigen bier opleveren. De gist is zo kostbaar, dat het op verschillende locaties bewaard wordt (in geval van bijvoorbeeld een brand).

De gist van OMER. Traditional Blond heeft een fruitig en volmondig karakter, zonder andere complexe smaken of aroma’s te vormen. Puur in zijn eenvoud. Dat is de kracht van gist. En net daarom geeft het die unieke smaak aan OMER. Traditional Blond.

Gist staal square

Hoe wordt gist gebruikt?

Gist is van zo’n cruciaal belang, dat de laboranten van de brouwerij de kwaliteit ervan uitvoerig onder de loep nemen. Ons laboratorium neemt voor elk brouwsel een staal van de gisttank, dat vervolgens verdund en gekleurd wordt om de viabiliteit (levendigheid) van de gist te kunnen bepalen. Het verdunde staal bevat gekleurde gistcellen die microscopisch zichtbaar zijn.

De laborant telt het aantal gistcellen op een telkamer onder de microscoop, om op basis daarvan te berekenen hoeveel kilogram gist er aan het nieuwe brouwsel moet toegevoegd worden.

IMG 6905 2 cleaned

Gist geeft niet alleen smaak af maar is ook nodig om de natuurlijke suikers in het brouwsel, afkomstig uit zetmeel in de gerstemout, om te zetten in alcohol en CO2. De suikers dienen als voedsel voor de gist.

Na het koken wordt het wort gekoeld tot de gewenste temperatuur en ingeënt met de specifieke hoge gist die eigen is aan OMER. Traditional Blond. Het gistingsproces duurt 4 tot 5 dagen bij ongeveer 20 °C. Wanneer de gisting plaatsvindt bij kamertemperatuur, rijst de gist langzaam naar boven. De gist komt als een deken op het bier drijven. Deze methode wordt ‘hoge gisting’ genoemd en zorgt voor het fruitige, volmondige karakter van OMER. Traditional Blond. Voor elk brouwproces van OMER. wordt dus telkens dezelfde gist hergebruikt.

Brouwproces 00 00 58 21 Still011

Na deze hoofdgisting wordt het bier 3 weken lang bewaard in de lagerkelder op een temperatuur van 0 tot -1°C . Deze periode zorgt voor de rijping van het bier en het uitzakken van de gist.

Hergisting in de fles

Eens de lagering voltooid is, wordt het bier gefilterd. OMER. Traditional Blond is een blond bier van hoge gisting dat hergist in de fles. Daarom worden er verse gist en suiker opnieuw toegevoegd zodat, na het bottelen, een hergisting in de fles plaatsvindt. Deze hergisting duurt 14 dagen in warme kamers bij een constante temperatuur van 25 °C. Hier worden de suikers omgezet tot het gewenste alcoholvolume en koolzuurgehalte, wat uiteindelijk zorgt voor de mooie schuimkraag bij het uitschenken. Daarna rust het bier nog finaal 3 weken.

De laatste stap? Jouw heerlijk glas OMER. langzaam uitschenken onder een hoek van 45°. Onze suggestie, zoals Omer Vander Ghinste het bier drinkt: laat een gistfond van ongeveer 1 cm in de fles.
Wil je toch de extra fruitige smaak van de gist ten volle proeven? Schenk dan het flesje volledig uit.

DSC 8297 Omer selected med res
Glasraam Omer Vander Ghinste

WORD LID VAN DE OMER. FAMILIE