Main

Blog | 15 apr. 2021

Hoe degusteer je speciaalbier?

OMER 20 09 2019 wallisannika com 0646

Voorbereiding

OMER. Traditional Blond wordt een degustatiebier genoemd: een speciaalbier van 8,0% alcohol waar rustig van genoten wordt. Wil je de kunst van het degusteren van speciaalbier volledig onder de knie krijgen? Dit artikel helpt je op weg!

1. De juiste temperatuur

De temperatuur van bier heeft een grote impact op de smaakbeleving. Zorg er dan ook voor dat OMER. Traditional Blond rechtop gekoeld staat aan een temperatuur van ongeveer 5° C. Meer info over hoe je OMER. het best bewaart, lees je hier.

OMER 20 09 2019 wallisannika com 1027

2. Het gepaste glas

OMER. Traditional Blond schenk je uit in het bijhorende tulpvormige glas. Speciaalbier komt tot zijn recht in het glas dat daarvoor speciaal gemaakt is. De aroma’s worden in het tulpvormig OMER.-glas gelijkmatig verdeeld. Het schildje dat op de bodem van het glas gegraveerd staat, zorgt voor een constante stroom aan koolzuurbellen die opborrelen naar boven. Zorg ervoor dat het glas proper is, want ook dat is cruciaal voor de ultieme smaakbeleving. Let op: voor OMER. gebruiken we een droog glas.

OMER 20 09 2019 wallisannika com 0447 4 5

3. Rustig uitschenken

Jouw flesje OMER. staat koud en klaar? Het glas is proper? Schenk het bier bij een temperatuur van 4-6°C. Houd vervolgens het glas in een hoek van 45° en schenk het flesje langzaam in tegen de rand van het glas. Eens het glas half gevuld, beweeg je het langzaam rechtop om zo de gewenste schuimkraag te bekomen (2 cm van de bovenrand). Het uitschenken van speciaalbier doe je in een constante rustige beweging, zonder te ‘klokken’. Laat 1 cm bier over in de fles. Dat is de gistfond. Sommige bierliefhebbers voegen de gistfond liever wel toe aan het uitgeschonken glas. Hierdoor wordt het bier iets fruitiger en troebel. Die keuze is volledig aan jou. Bekijk hier onze video die het ritueel stap voor stap toont.

Bier degusteren als een echte kenner in 4 stappen

Je drinkt misschien al jaren jouw favoriete bier, zonder daar al te veel bij na te denken. Maar hoe degusteer je nu OMER. Traditional Blond als een echte expert?

1. Kijken

Nu begint het degusteren echt. Omschrijf de kleur die je ziet. Vervolgens bekijken we de helderheid: is het bier troebel, mistig of helder? Let op: zoals hierboven vermeld, kan de helderheid ook beïnvloed zijn door het al dan niet uitschenken van de gistfond. OMER. Traditional Blond is volgens het traditionele uitschenkingsritueel helder en goudgeel van kleur. Als het bier correct uitgeschonken is, zal een dunne schuimkraag gevormd worden. Zie je te grote bellen in de schuimkraag? Dan is jouw glas vast niet proper genoeg en vraag je best een net gewassen exemplaar.

2. Ruiken

Met bier wordt niet in die mate gewalst zoals men bij een wijndegustatie doet, maar dat mag gerust even om de aroma’s vrij te laten komen. Ontdek de opvliegende aroma’s. Welke geuren kan je van elkaar onderscheiden? Probeer elke geur die in je opkomt, op te noemen. Bij OMER. Traditional Blond is dit voornamelijk de geur van mout, gist en citrus. De lichte citrusaroma’s zijn afkomstig uit de lupuline, aanwezig in de hop.

OMER 08 09 19 wallisannika com 7806 4 5

3. Proeven

We komen aan bij de leukste stap van het degusteren. Om goed te proeven, neem je een kleine slok. Bij een bierdegustatie slikken we dus alles door in tegenstelling tot een wijndegustatie. Neem wat zuurstof mee voor de tweede slok en laat het bier rondgaan in jouw mond. Met meer lucht in de mond komen de aroma’s van het bier meer vrij. Houd het bier even in de mond om alle smaken te ontdekken, vooraleer alles door te slikken. Matcht de smaak met de aroma’s die je rook? Aan welke smaken denk je bij het proeven van het bier? Laat je fantasie de vrije loop gaan. Onze meesterbrouwers omschrijven OMER. als een bier met een volle, fruitige smaak en een subtiele bitterheid.

4. Genieten

De laatste stap? Ten volle genieten van het moment. Degusteren is niet enkel het analyseren maar ook het appreciëren van het meesterwerk dat bier heet. Maak het nog leuker door verschillende bieren te degusteren met familie en vrienden!

OMER 20 09 2019 wallisannika com 0186 square
Extra tips om optimaal speciaalbier te degusteren*
  1. Eet niet te pikant of met veel look voor je bieren gaat proeven
  2. Wees bovendien voorzichtig met parfum of aftershave. Dit beïnvloedt je geuropname en dus ook je smaak.
  3. Draag geen lippenbalsem of lippenstift.
  4. Geef je smaak en geur de kans om tot rust te komen tussen het proeven door
  5. Drink water en eet een droge kraker of wat brood tussendoor
  6. Proef uit kleinere degustatieglazen zodat je niet beïnvloed wordt door de alcohol
  7. Indien je rookt, rook ver genoeg weg van waar je proeft

* Bron: https://www.asq.be/cases/bier-proeven-moet-je-leren-bereid-je-voor-met-deze-7-stappen

Glasraam Omer Vander Ghinste

WORD LID VAN DE OMER. FAMILIE