Main

Blog | 15 avr. 2021

OMER. Brut Nature - Limited Edition! copy copy copy

Barley 12 large

12 jaar geleden lanceerden we ons eerste hoge gistingsbier, OMER. Traditional Blond. Het succes van dit blonde degustatiebier overtrof onze hoogste verwachtingen. Met de komst van de 5de generatie Omer Vander Ghinste, en in samenwerking met de brouwmeesters, kwamen ook nieuwe ideeën en creativiteit in de brouwerij. Met veel trots presenteren we u dan ook ons nieuwste bier: OMER. Brut Nature

Gerstoogst borrel 2016 20 web

Dit is een tussentitel

OMER. Brut Nature is een koperkleurig ‘Brut Style’ bier. Het gebruik van wilde gisten (Brett) zorgt voor een aangenaam droog en “levendig” bier met een laag suikergehalte. Het evolueert in de fles en kan tot minimaal 5 jaar bewaard worden.

Dit is een tussentitel

Door het gebruik van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 nobele hopsoorten extra naar voor. Het resultaat is een droog, bitter bier met een fijne nasmaak.
De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisen een brouwproces van minimum 8 weken.

45 web

De kleur van de gerstemout bepaalt ook de kleur van het bier. De kleur van mout en bier wordt aangegeven door een getal op de EBC-kleurschaal. (EBC staat voor de ‘Europese Brouwers Conventie’ die deze kleurmaatstaf heeft vastgelegd) Hoe hoger de EBC-waarde, hoe donkerder het bier. De kleur van de mout heeft dan ook de grootste invloed op de kleur van het bier. OMER. Traditional Blond heeft een EBC-waarde van 8 en wordt gecategoriseerd als ‘Blond’.

Ebc schaal

Van mouten naar schroten

Het effectieve brouwproces begint met het schroten van de gerstemout.

Door de moutkorrels te breken en vermalen komt zetmeel vrij dat wordt vermengd met zuiver water. De gebroken moutkorrels vormen samen met water het beslag dat aan de basis ligt van OMER. Dat beslag wordt stapsgewijs opgewarmd in de brouwketels, wat men maïschen noemt.

Schroten klinkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Je kent de uitspraak vast wel: “het kaf van het koren scheiden”. Het kaf is de buitenkant van de moutkorrel en dient zo heel mogelijk te blijven bij het schroten. Als je kaf vermaalt, zal het ongewenste kleur- en bitterstoffen afgeven die het bier een onaangename smaak zullen geven. Om het schroten zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt er gekozen voor moutkorrels van gelijke grootte. Wordt hier geen rekening mee gehouden, dan gaan te kleine korrels amper of niet geschroot worden en bij korrels die te groot zijn, zal het kaf te veel vermalen worden. Het kaf heeft de functie van filtreermiddel, dus het wordt niet weggesmeten.

Het meellichaam, de inhoud van de moutkorrel, moet net zo fijn mogelijk vermalen worden. In het meellichaam van de gerstemout zit zetmeel opgeslagen. Dat zetmeel wordt bij het maïschen onder invloed van enzymen (ontstaan door het mouten) omgezet in natuurlijke suikers, die later van belang zijn bij de vergisting.

Effect van mout op de smaak

De gerstemout uit de Loirestreek geeft OMER. Traditional Blond zijn typerende volle smaak (body), dat grotendeels te wijten is aan de eiwitten die oplossen tijdens het maïschen.

DSC 7733 Omer selected HR square
DSC 8070 Omer selected HR 2 1

DEVENEZ MEMBRE DE LA FAMILLE D'OMER.